Voimavarat

Omien voimavarojen kartoittaminen

Omat voimavarat kannattaa listata itselleen ylös. Silloin niihin voi palata, etenkin tilanteissa jolloin tuntuu ettei oikein ole hyvä missään eikä mikään luonnistu. 
Jokaisen ihmisen voimavarat ovat yksilöllisiä. Kysyin 13-vuotiaalta tyttäreltäni hänen voimavarojaan. Hän totesi, että ruoka on hänen voimavaransa. Aluksi yritin selittää, että juu kyllä ruoasta saa voimia, mutta mikä muu voisi olla sellaista mikä auttaa jaksamaan. Hän totesi minulle, että ruoka on siksi hänen voimavaransa, sillä hän tulee hyvästä ruoasta hyvälle tuulelle ja tykkää ruokailla toisten seurassa. 
Minua vähän hävetti jälkeenpäin, kun tein liian pikaisia tulkintoja, hänhän oli oikeasti pohtinut asiaa. 

Mistä sitten omia voimavarojaan voi alkaa kartoittaa. Ensin kannattaa pohtia omia vahvuuksiaan. Myös sellaisia asioita joista saa mielihyvää ja juttuja mistä tykkää. 
Voimavaroja voi myös löytää ympäristöstään. Esimerkiksi itselleni perhe on yksi suurimmista voimavaroista, niinkuin varmasti monelle muullekin.

Itselleen voi myös keksiä ns. tsemppi lauseita. Mitä minä sanoisin ystävälleni vastaavassa tilanteessa? 

Itselleen voi myös havainnollistaa omaa ajankäyttöään. Meneekö suuri osa päivästäni johonkin pakottaviin ja voimavaroja kuluttaviin tehtäviin. Miten voisi omaa ajankäyttöään jaksottaa niin, että päivässä on myös tilaa mukaville voimavaroja tuoville asioille. 

Voimavarojaan voi myös kartoittaa pohtimalla omia arvojaan. Minkä näköistä elämää juuri minä haluan elää. Mitkä asiat ovat juuri minulle tärkeitä.  Tämä auttaa saamaan merkityksellisyyden kokemuksia, joka taas auttaa siinä että elämä tuntuu mielekkäältä. 



"Kun löydät jotakin, joka ravitsee sieluasi ja tuo iloa, välitä itsestäsi tarpeeksi tehdäksesi sille elämässäsi tilaa" - Jean Shinoda Bolen-


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

miten jaksaa arjessa