miten jaksaa arjessa

Arki on joskus raastavaa ja stressaavaa. Jokaisella on myös ihan omanlaisensa arki. Käsittelen tässä nyt muutamia keinoja, jotka voivat olla avuksi arjen keskellä, silloin kun kaikki tuntuu tylsältä puurtamiselta...

1. Rentoutuminen

Kuulostaa helpolta, eikö vain?  Joskus se kuitenkin on vaikeampaa kuin miltä kuulostaa. Joku voi rentoutua lemppari tv ohjelmaa sohvan nurkassa katsellen, siinä missä jonkun muun ajatukset juoksevat jo seuraavassa työpäivässä tai tekemisessä.
Joskus rentoutumisen apuna voi käyttää valmiita rentoutumisharjoituksia, joita internet on pullollaan.
Itse tykkään käyttää ns. progressiivista rentoutumista, eli jännitä-rentouta harjoituksia. Niitä voi tehdä vaikka rauhallista/lempi musiikkia kuunnellen käyden jokainen lihas läpi. 

2. Priorisointi

Kaikki mikä pitäisi tehdä tänään voi jäädä huomiselle. No ehkä ei kuitenkaan. Mutta jotkut hommat voi jäädä huomisellekin. Yhteiskunta tuntuu painostavan suorittamiseen ja tehokkuuteen. Tämä saattaa osaa ihmisistä lannistaa, minua ainakin. Joskus pitää kuunnella itseään ja antaa itselleen myös armoa. Jos pyykkivuori on kasautunut, voin pestä tänään yhden koneellisen ja toisen huomenna, kaikkea ei tarvitse hoitaa heti. Joskus saattaa lannistua jo siitä, että kotona on kerääntyneitä hommia niin paljon, että jo miettiessään kuinka iso urakka edessä onkaan väsähtää. Tällöin kannattaa tehtävät jakaa pienemmiksi ja hoitaa useampana päivänä ja hommaan tarttuminen helpottuu. 
Joskus voi myös pyytää apua, eikä siinä ole mitään hävettävää. 
Itse huomaan itsessäni sen piirteen, että apua on joskus todella vaikea pyytää ja herkästi tekee itse kaiken oman jaksamisen äärirajoilla. Tätä taitoa on opeteltava.

Myös kalenteri on hyvä olla olemassa, vaikka ei työelämässä olisikaan. Itse näin vanhempainvapaalla olen huomannut, että jos en merkkaa menoja ylös, niin unohdan kyllä aivan kaiken ja saatan tehdä tupla buukkauksia.
Perhekalenteri on myös kiva, johon jokainen voi merkkailla omat menonsa esim. harrastuksiin. 

3. "carpe diem" / tietoinen läsnäolo

Hetkessä eläminen, tai paremminkin hetkestä nauttiminen. Asioiden tekeminen tietoisesti ja läsnä tässä hetkessä. Mindfulness on oiva keino opetella tätä taitoa. Tästä on myös apua ihmisille jotka kärsivät ahdistusoireista/ dissosiaatio oireista.

Oikeastaan mitä vain voi tehdä tietoisesti, vaikka harjata hampaitaan. Monet asiat tehdään automaattisesti sen enempää miettien. 
Joskus on myös hyvä heittäytyä hetkeen ja tehdä asioita spontaanisti. Minä saan ainakin virtaa ihan vaan siitä että kauppareissun jälkeen käydään vaikka ajamassa joku kiertoreitti. Pysähdytään vaikka johonkin kivaan paikkaan ja ihaillaan hetki maisemaa. Näiden ei siis tarvitse olla mitään suuria asioita vaan ihan pieniä arjen spontaaneja tekoja. Piristää samalla parisuhdettakin.

Huomaan myös ajoittain, että en ole aidosti läsnä kun vietän normaaliarkea lasten kanssa. Olenkin pyrkinyt siihen, että aina kun syömme päivällistä perheen kesken olemme kaikki läsnä ja käydään läpi kaikkien kuulumiset. Puhelimilla ei ole asiaa ruokapöytään ( aikoinaan sain huomauttaa tästä enemmän miehelleni kun esiteini-iässä olevalle tyttärelle )


4. Päivän helpot hetket

Tämä vinkki on löytynyt omaan arkeeni omista töistäni. Olen pitänyt depressiokoulua/ryhmää, jossa asiakkaiden jotka kärsivät masennuksesta piti oppia huomaamaan päivästään kolme ns. helppoa hetkeä. Ne voivat olla ihan pieniä hetkiä omassa päivässä. Esim. kahvikupposen juominen auringon paisteessa tai mukava hetki kumppanin tai lasten kanssa. 
Olen huomannut, että kun näihin asioihin oppii kiinnittämään huomiota oppii "automaattisesti" ajattelemaan positiivisemmin. Näkee sellaisia mukavia hetkiä omassa päivässään, joihin ei välttämättä muutoin kiinnittäisi huomiotaan. Aluksi näitä hetkiä joutuu "väkisin" etsimään ja kun tätä tapaa on toistanut pidempään, niitä alkaa huomaamaan koko ajan enemmän ja enemmän. 

5. Harrastukset ja mielekkäät tekemiset

Arjen keskellä on hyvä olla jotakin mukavaa tekemistä. Löytää vaikka joku uusi kiva harrastus tai muutoin vaan mukavien asioiden tekeminen. Oma viimeinen innostukseni on ollut timanttitöiden tekeminen. Siinä saa muutoin myös loistavaa aikaa omien ajatustensa kanssa. 
Jos ei ole vielä löytänyt itselleen mielekästä tekemistä kannattaa kokeilla paljon erilaisia tekemisiä. Yksi keino on mielekkäiden tekemisten lista, joita löytää valmiiksi tehtynä tai vaikka väsäillä sellainen itse. 

6. Liikunta ja ravitsemus

Siinä missä toisille liikunta kuuluu mielekkääseen tekemiseen, niin minulla se ei todella kuulu sinne. Kadehdin aina ihmisiä, jotka toteavat, että liikunnan jälkeen on niin hyvä olo. Itse en ole siitä olosta ikinä saanut nauttia. Liikunta on ollut minulle aina vähän ns. pakkopullaa. Olen kokeillut vaikka mitä erilaista. Tiedän kuitenkin sen, että liikunta auttaa voimaan paremmin vaikka sitä ei haluaisikaan itselleen myöntää. Omaa liikkumistaan voi lisätä pikkuhiljaa esim. kävelylenkeillä tai kotijumpalla. Kannattaa myös miettiä millainen liikkuja on. Tykkääkö esim. enemmän urheilla itsekseen vai saako esim. ryhmästä voimaa. Silloin löytää itselleen mieluisan tavan liikkumiseen. 
Olen huomannut, että kun liikunta ei itsessään tuota minulle minkäänlaista mielihyvää, niin olen lisännyt siihen sen, että lähdemme kävelylle tyttäreni kanssa. Silloin saamme aikaa jutella ihan kahdestaan ja nauttia toistemme seurasta.

Ravitsemus on toinen juttu, mikä auttaa jaksamaan. Synnytyksen jälkeen menetin täysin ruokahaluni hormoneista johtuen. Kun söi huonosti ja milloin sattuu, voimat oli ihan lopussa ja oli koko ajan väsynyt. Nyt olenkin yrittänyt keskittyä siihen, ettei ateriavälit venyisi liian pitkiksi ja että söisin monipuolisesti. Myös vitamiinit purkista auttaa tukemaan ruokavaliota mutta eivät missään nimessä korvaa terveellistä ja monipuolista ruokavaliota. 
Jos muuten kärsii ahdistuneisuudesta, kannattaa jättää kofeiini kokonaan pois.

7. Perhe ja ystävät

Perheen kanssa vietetty aika. Korona aika on tuonut omat haasteensa etenkin ystävyyssuhteisiin. Myös tekemiset ystävien kanssa ovat jääneet. Onneksi on olemassa sosiaalinen media ja puhelin, sillä ne ovat olleet kovassa käytössä korona aikana. 
Mitä sitten tehdä, jos ystäviä ei ole ja kärsii yksinäisyydestä. Mistä ystäviä voi löytää. Normaalioloissa ystäviä on voinut löytää esim. harrastusten parista, korona on tuonut tähänkin omat haasteensa. Sosiaalisessa mediassa voi yrittää löytää ystäviä, jos on rohkeutta sellaiseen. Toisille se on varmasti luontevampaa kun toisille. Myös ravintolarajoitukset ovat tuoneet tähän omaa haastettaan. Itse ainakin olen luonut uusia kaverisuhteita juuri yöelämän tiimellyksessä. Toivottavasti tilanne pian rauhoittuu koronan suhteen... 

Tässä nyt oli muutamia vinkkejä, mitä käytän omassa arjessani. Unohdinkin varmaan osan. 
Onko teillä jotain hyviä vinkkejä tähän jatkoksi? Mikä saa juuri sinut hyvälle tuulelle arjen keskellä?
Miten korona on vaikuttanut sinun ihmissuhteisiisi?



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Voimavarat